czwartek, 12 marca 2015

Casarecce z gorgonzola i szpinakiem







Makaron z sosem w wydaniu włoskim to zawsze niezwykła kulinarna przygoda. Nie jest tajemnicą, że szpinak z czosnkiem to małżeństwo idealne, a jeśli do tego duetu dołączy gorgonzola i białe mięso powstaje prawdziwa kulinarna torpeda.

Składniki (na 1 porcję): 
- 100-120g makaronu casarecce
- 80g piersi z kurczaka
- 50g sera gorgonzola
- 50g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 100 ml śmietany 30%
- 1 ząbek czosnku
- 25g masła
- oliwa extra vergine
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- pieprz biały
- sól morska
- pomidory koktajlowe do dekoracji

Przygotowanie:
   Jeśli nie mamy piersi z kurczaka można użyć szynki lub boczku w zależności od tego kto co lubi.
   Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Przesmażamy pierś z kurczaka, pokrojoną w drobną kostkę delikatnie ją soląc. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i krótko go przesmażamy. Do zrumienionego kurczaka dodajemy śmietanę i pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się sera. Teraz dodajemy  rozdrobniony szpinak i delikatnie redukujemy sos. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą morską.
   Jeżeli używamy świeżego szpinaku należy go umyć , pourywać ogonki i delikatnie sparzyć we wrzątku na sitku a następnie posiekać na mniejsze kawałki.
   W międzyczasie ugotować  w posolonej wodzie casarecce al dente (może być to inny krótki włoski makaron np. penne, fusilli itp.)
    Makaron po ugotowaniu odcedzamy (nie hartujemy!) i łączymy go z podgrzanym na patelni sosem. Mieszamy do momentu całkowitego otoczenia się makaronu sosem i wykładamy na głęboki talerz. 
Uwaga: jeżeli konsystencja sosu będzie za gęsta podlewamy go odrobiną wody z gotowania makaronu (w trakcje mieszania).
    Na koniec wykładamy połówki pomidorów koktajlowych na wierzch przygotowanej pasty. Pomidorki można wcześniej delikatnie posolić i posypać pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz