środa, 11 marca 2015

Zabajone

                                                          Włoski deser zabajone




Zabajone w zależności od wina jakie do niego dodamy może być, albo bardzo słodkie wręcz mdłe, albo wytrawne. Bez względu na to co wolicie, deser ten jest pyszny i prosty w wykonaniu jak przystało na dania kuchni włoskiej. Zalecamy dodać ulubione owoce i serwować z biszkoptem, który doda miłej chrupkości temu deserowi o nieco budyniowatej konsystencji.

Składniki podstawowe:
- 4 duże żółtka
- 50g cukru
- 80 ml marsali lub innego wina - im wino słodsze tym słodszy deser, włosi używają również limonczello tj. likieru o bardzo cytrynowym smaku.

Dodatkowo:

- ulubione owoce np:
- pokrojone w plasterki truskawki
- pokrojone na pól winogrona zielone i niebieskie z wybranymi pestkami
- jagody
- maliny
- poziomki

Oraz do dekoracji: 

-1 cytryna (koniecznie dobrze umyta i sparzona), świeża mięta lub - melisa, kakao lub mielona kora cynamonu, kruche ciastko lub - rurka waflowa  (doda deserowi chrupkości).

Przygotowanie:

   Żółtka i cukier ubijamy na kogel-mogel. Następnie miskę szczamy w kąpieli wodnej, ubijając dalej masę, podlewając ją sukcesywnie marsalą.
   Masa powinna być gęsta (ale nie za bardzo), kremowa i przejrzyście jasna.
   Następny krok to wyłożenie umytych już i pokrojonych owoców w naczyniu, w którym będziemy serwować deser i zalaniu ich powstałą masą.
   Na wierzchu deseru wykładamy dekoracyjnie kilka owoców, posypujemy delikatnie kakaem lub cynamonem, dekorujemy melisą lub miętą. Za pomocą nożyka do cytrusów (zestera) ocieramy drobno skórkę z  cytryny tj. na wierzch deseru, który możemy "wykończyć" np. rurką waflową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz