niedziela, 15 marca 2015

Mus czekoladowy z bitą śmietaną

 


Zadziwiające w tym deserze jest to, że mimo mnóstwa czekolady i cukru pudru jest on minimalnie słodki. Dlatego chętnie wpasuje się w męskie gusta kulinarne. Cudownie czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany  i Amaretto, wyśmienicie smakuje ze słodką latte.

Składniki:
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru pudru

- 200g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany 36%
- Amaretto
- 1 małe espresso


Przygotowanie:
   Ubijamy żółtka z cukrem do momentu, aż powstanie biała masa. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno.
Czekoladę drobno siekamy nożem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

   Uwaga: Temp. wody kąpieli wodnej w przypadku gorzkiej czekolady to max. 50-55°C. Jeżeli temperatura będzie za wysoka czekolada będzie zbyt gęsta i twarda.
    Ubitą śmietanę łączymy z ubitymi żółtkami z cukrem, rozpuszczoną czekoladą, espresso i odrobiną Amaretto. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.


Bita śmietana:
- 200 ml śmietany 36% ( dobrze schłodzonej )
- 1 łyżka cukru pudru lub więcej, wtedy śmietana będzie słodsza
- ekstrakt waniliowy

    Śmietanę ubijamy mikserem zaczynając od wolnych obrotów, stopniowo dosypując cukier. Kiedy śmietana zaczyna osiągać właściwą konsystencje dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego. Gotową śmietanę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do śmietany.

   Uwaga: W momencie kiedy bita śmietana jest sztywna i nie wypada z miski po odwróceniu jej dnem  do góry kończymy ubijanie. Zbyt długie ubijanie spowoduje rozwarstwienie się śmietany, w wyniku czego powstanie masło i maślanka.


Polewa z Amaretto:
- 50 ml Amaretto
- kakao

   Amaretto mieszamy z kakaem do momentu uzyskania półpłynnej konsystencji.
Mus nakładamy do naczynia deserowego np. pucharków. Od góry dekorujemy śmietaną za pomocą rękawa cukierniczego i polewany polewą z Amaretto i kakao. Dodatkowo możemy posypać pokruszona czekoladą i udekorować całość listkami mięty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz