czwartek, 12 marca 2015

Zapiekany camembert z sosem vinegret





  
Oto coś dla miłośników serów. Pieczony camembert to idealna propozycja zarówno śniadanie jak i kolację.

Składniki:
- ser camembert
 
Składniki na sos winegret:
- czosnek
- musztarda dijon
- oliwa extra vergine lub olej gronowy
- ocet winny biały
- pieprz czarny grubo mielony

- sól morska

Dodatki:
- pomidory koktajlowe
- czerwona cebula
- szczypiorek
- świeża bazylia 


Przygotowanie:
   Ser camembert po odpakowaniu kroimy na połowę i obydwie części umieszczamy na blasze do zapiekania, wyłożoną papierem do pieczenia. Papier lekko smarujemy tłuszczem, aby ser nie przywarł do blachy. Następnie pieczemy w temp. 180 °C ok. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika, ser powinien być lekko przypieczony od góry natomiast w środku, stać się lekko półpłynny.
   Podczas gdy ser znajduje się w piekarniku mamy czas aby przygotować sos.
   Zaczynamy od dokładnego roztarcia czosnku wraz z solą, do czego używamy noża o szerokiej klindze lub po prostu przeciskamy go przez praskę. Należy pamiętać, że sól nie rozpuści się w oliwie, dlatego trzeba to zrobić przed jej dodaniem. Następnie dodajemy jedną łyżkę stołową octu winnego i dokładnie mieszamy, a potem dodajemy trzy łyżki stołowe oliwy lub oleju gronowego i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy musztardę dijon i pieprz, po czym znowu mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
   Zapieczony ser wykładamy na talerz wraz z sosem i dekorujemy: pomidorami, cebulą, szczypiorkiem idt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz