Z tym sosem jest trochę pracy, ale warto bo to danie jest po prostu pyszne. Rozpływające się w ustach szparagi, kawałeczki kurczaka i szynki, wszystko w towarzystwie parmezanu i jeszcze kilku smakowitych dodatków. Tylko siąść i pałaszować.
Składniki:
- 100g szparagów zielonych w zalewie
- 50g boczku lub szynki w cienkich plasterkach
- 1 pierś z kurczaka
- 100ml śmietany 30% lub więcej jeśli trzeba
- 25g parmezanu, pecorino, grana padano - zamiennie
- 25g masła
- oliwa extra vergine
- sok z cytryny
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz biały
Przygotowanie sosu:
Na dużej patelni (będziemy później na niej łączyć makaron z sosem) rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć pociętą w drobną kostkę pierś z kurczaka i boczek. Dodać śmietanę, zagrzać po czym dodać pocięte drobno szparagi.
Sos delikatnie zredukować po czym doprawić białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny do uzyskania delikatnej kwaskowatości.
Na koniec dodać starty parmezan i dopiero doprawić do smaku solą.
- 100g szparagów zielonych w zalewie
- 50g boczku lub szynki w cienkich plasterkach
- 1 pierś z kurczaka
- 100ml śmietany 30% lub więcej jeśli trzeba
- 25g parmezanu, pecorino, grana padano - zamiennie
- 25g masła
- oliwa extra vergine
- sok z cytryny
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz biały
Przygotowanie sosu:
Na dużej patelni (będziemy później na niej łączyć makaron z sosem) rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć pociętą w drobną kostkę pierś z kurczaka i boczek. Dodać śmietanę, zagrzać po czym dodać pocięte drobno szparagi.
Sos delikatnie zredukować po czym doprawić białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny do uzyskania delikatnej kwaskowatości.
Na koniec dodać starty parmezan i dopiero doprawić do smaku solą.
Uwaga: zdrewniałe części szparagów odcinamy i nie dodajemy do sosu ponieważ
zepsują smak i utrudnią konsumpcję.
W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie cavatelli al dente (może być to
inny krótki włoski makaron np. casarecce, penne, fusilli itd.)
Makaron po ugotowaniu odcedzamy (nie hartujemy !) i łączymy z podgrzanym na patelni sosem. Mieszamy do momentu całkowitego otoczenia się makaronu sosem i wykładamy na głębokie talerze.
Uwaga: jeżeli konsystencja sosu będzie za gęsta, podlewamy go odrobiną wody w której wcześniej gotowaliśmy makaron.
Makaron po ugotowaniu odcedzamy (nie hartujemy !) i łączymy z podgrzanym na patelni sosem. Mieszamy do momentu całkowitego otoczenia się makaronu sosem i wykładamy na głębokie talerze.
Uwaga: jeżeli konsystencja sosu będzie za gęsta, podlewamy go odrobiną wody w której wcześniej gotowaliśmy makaron.
Na koniec całość posypujemy delikatnie startym parmezanem, oraz natką
pietruszki lub świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz