Zadziwiające w tym deserze jest to, że mimo mnóstwa czekolady i cukru pudru jest on minimalnie słodki. Dlatego chętnie wpasuje się w męskie gusta kulinarne. Cudownie czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany i Amaretto, wyśmienicie smakuje ze słodką latte.
Składniki:
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru pudru
- 200g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany 36%
- Amaretto
- 1 małe espresso
Przygotowanie:
Ubijamy żółtka z cukrem do momentu, aż powstanie biała masa. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno.
Czekoladę drobno siekamy nożem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Uwaga: Temp. wody kąpieli wodnej w przypadku gorzkiej czekolady to max. 50-55°C. Jeżeli temperatura będzie za wysoka czekolada będzie zbyt gęsta i twarda.
Ubitą śmietanę łączymy z ubitymi żółtkami z cukrem, rozpuszczoną czekoladą, espresso i odrobiną Amaretto. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Bita śmietana:
- 200 ml śmietany 36% ( dobrze schłodzonej )
- 1 łyżka cukru pudru lub więcej, wtedy śmietana będzie słodsza
- ekstrakt waniliowy
Śmietanę ubijamy mikserem zaczynając od wolnych obrotów, stopniowo dosypując cukier. Kiedy śmietana zaczyna osiągać właściwą konsystencje dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego. Gotową śmietanę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do śmietany.
Uwaga: W momencie kiedy bita śmietana jest sztywna i nie wypada z miski po odwróceniu jej dnem do góry kończymy ubijanie. Zbyt długie ubijanie spowoduje rozwarstwienie się śmietany, w wyniku czego powstanie masło i maślanka.
Polewa z Amaretto:
- 50 ml Amaretto
- kakao
Amaretto mieszamy z kakaem do momentu uzyskania półpłynnej konsystencji.
Mus nakładamy do naczynia deserowego np. pucharków. Od góry dekorujemy śmietaną za pomocą rękawa cukierniczego i polewany polewą z Amaretto i kakao. Dodatkowo możemy posypać pokruszona czekoladą i udekorować całość listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz