Włoski deser zabajone
Zabajone w zależności od wina jakie do niego dodamy może być, albo bardzo słodkie wręcz mdłe, albo wytrawne. Bez względu na to co wolicie, deser ten jest pyszny i prosty w wykonaniu jak przystało na dania kuchni włoskiej. Zalecamy dodać ulubione owoce i serwować z biszkoptem, który doda miłej chrupkości temu deserowi o nieco budyniowatej konsystencji.
Składniki podstawowe:
- 4 duże żółtka
- 50g cukru
- 80 ml marsali lub innego wina - im wino słodsze tym słodszy deser, włosi używają również limonczello tj. likieru o bardzo cytrynowym smaku.
Dodatkowo:
- ulubione owoce np:
- pokrojone w plasterki truskawki
- pokrojone na pól winogrona zielone i niebieskie z wybranymi pestkami
- jagody
- maliny
- poziomki
Oraz do dekoracji:
-1 cytryna (koniecznie dobrze umyta i sparzona), świeża mięta lub - melisa, kakao lub mielona kora cynamonu, kruche ciastko lub - rurka waflowa (doda deserowi chrupkości).
Przygotowanie:
Żółtka i cukier ubijamy na kogel-mogel. Następnie miskę szczamy w kąpieli wodnej, ubijając dalej masę, podlewając ją sukcesywnie marsalą.
Masa powinna być gęsta (ale nie za bardzo), kremowa i przejrzyście jasna.
Następny krok to wyłożenie umytych już i pokrojonych owoców w naczyniu, w którym będziemy serwować deser i zalaniu ich powstałą masą.
Na wierzchu deseru wykładamy dekoracyjnie kilka owoców, posypujemy delikatnie kakaem lub cynamonem, dekorujemy melisą lub miętą. Za pomocą nożyka do cytrusów (zestera) ocieramy drobno skórkę z cytryny tj. na wierzch deseru, który możemy "wykończyć" np. rurką waflową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz